side-area-logo

Programma voor socioprofessionele inschakeling

In 2022

97

medewerkers met een contract “artikel 60, § 7”. Van de 49 medewerkers met een aflopend contract in 2022, hebben er 20 nadien een arbeidsovereenkomst ondertekend met Samusocial, waarvan 4 overeenkomsten van onbepaalde duur.

40

stagiaires

4

personen die gemeenschapsdienst verrichten ten belope van 400 gepresteerde uren.

2.408

opleidingsuren bestemd voor medewerkers tijdens hun inschakelingstraject.

Het programma voor socioprofessionele inschakeling pakt een van de hoofdfactoren van sociale uitsluiting aan: Toegang tot de arbeidsmarkt. Zonder zijn kernactiviteit – de opvang en opvolging van werknemers met een contract op grond van artikel 60, §7 – uit het oog te verliezen, breidt het programma voortdurend uit met nieuwe inschakelingsmaatregelen. De nadruk ligt altijd op één van de drie hoofdopdrachten van Samusocial: begeleiding.

Het programma voor “socioprofessionele inschakeling” staat voor:

  • Tewerkstelling en begeleiding van werknemers in socioprofessionele inschakeling met een contract op grond van artikel 60, § 7, via de verschillende partner-OCMW’s en oriëntering van deze medewerkers;
  • Aanwerving van gesubsidieerde contractuele krachten (GECO) via samenwerkingsakkoorden met ACTIRIS;
  • Ontvangen en verspreiden van stageaanvragen vanuit de scholen en de dossiers hiervoor samenstellen;
  • Een samenwerking uitbouwen met de diensten voor alternatieve gerechtelijke maatregelen voor de terbeschikkingstelling van personen die werkstraffen verrichten voor Samusocial-opdrachten;
  • Samenwerking met het Platform voor de Samenlevingsdienst om langs die weg jonge vrijwilligers aan te trekken die onze teams op het terrein kunnen versterken.

Het programma voor socioprofessionele inschakeling wordt uitgerold in zo goed als alle voorzieningen van Samusocial:

  • Medewerkers met een contract op grond van artikel 60, §7 zijn aanwezig in zeven verblijfscentra maar tevens in de ondersteunende kantoren en in het informaticateam.
  • Stagiairs van scholen, personen die werkstraffen uitvoeren en gesubsidieerde contractuelen vindt men in alle voorzieningen terug.

Onze activiteit in 2022

Het jaar 2022 werd gekenmerkt door een sterke afname van het aantal sollicitaties voor artikel 60, §7-betrekkingen. Deze algemene tendens moet worden toegeschreven aan de overbelasting bij de maatschappelijk werkers die in de OCMW’s en de wijkkantoren de mensen begeleiden die daarvoor in aanmerking komen. Om dit probleem te verhelpen, werkt het programma voor socioprofessionele inschakeling aan een verdere uitbreiding van zijn partnerbestand. In 2022 hebben we vijf nieuwe samenwerkingsverbanden opgestart met de OCMW’s van Oudergem, Ganshoren, Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe en Jette.

Het ziekteverzuim van de medewerkers met een inschakelingstraject bleef in 2022 stabiel en daalde zelfs licht. Het blijft echter hoog in vergelijking met de overige werknemers van Samusocial. Dit is overwegend te wijten aan de sociale situatie van de werknemers met een inschakelingstraject. Het bemiddelingswerk van onze begeleidster van het programma en specifieke HR-permanenties voor het programma zijn daarom van groot belang.

In 2022 werden ook twee nieuwe socioprofessionele inschakelingsmaatregelen ingevoerd: de opvang van jonge vrijwilligers van het Platform voor de Samenlevingsdienst en het project “Stage First“, in samenwerking met Actiris, dat voorziet in de opvang en de opleiding van laag- of middelmatig geschoolde jongeren. De inschakelingsmaatregel die qua aanwezigheid nog steeds het meest betrouwbaar is, zijn de GECO’s (gesubsidieerde contractuele personeelsleden) met een aanwezigheidsgraad van bijna 95%, een statuut dat momenteel goed is voor 14 betrekkingen.

Ten slotte hebben dit jaar 21 personen deelgenomen aan de eerste “Job Day” voor werknemers “artikel 60, §7”, die samen met het OCMW van de stad Brussel werd ingericht.

VOORUITZICHTEN VOOR 2023

  • De samenwerking met de OCMW’s in het kader van de artikel 60, §7-maatregel verder uitbouwen;
  • Ons aanbod van inschakelingsplaatsen uitbreiden via maatregelen zoals de samenlevingsdienst, personen die gemeenschapsdienst verrichten en “Stage First”;
  • Een offboardingprocedure voor stagiairs systematiseren om stagebeoordelingen in hun dossier op te nemen en onze wervingsreserve voor knelpuntbetrekkingen aan te vullen;
  • Ons interne opleidingsaanbod ontwikkelen en nieuwe samenwerkingsverbanden zoeken met opleidingsorganen voor werknemers met een socioprofessioneel inschakelingstraject.